Op 8 april 2020 werd in een nieuw onderwerp op het StarDot forum een bericht geplaatst of er al hardware bestaat om de Electron online te krijgen. Op dat moment was er al een aantal oplossingen maar die zijn veelal beperkt tot het verkrijgen van toegang tot het internet via een tussenoplossing. Daarnaast zijn deze methoden niet altijd even gebruikersvriendelijk.

Aangezien ik veruit klaar was met mijn WiFi project voor de Acorn Atom had ik geantwoord dat ik wel eens aan de slag wilde gaan met de gebruikte hardware voor de Atom. In hoeverre is het mogelijk om deze te gebruiken voor de Electron?

De basis van de schakeling bestaat uit een seriële interface en een ESP8266 WiFi module (die vooral veel gebruikt wordt in Arduino projecten). Deze WiFi module is eenvoudig aan te sturen met AT commando’s, net zoals dat vroeger heel gewoon was met de analoge telefoonlijn modems.

De Atom haalt met gemak een transfer snelheid van 115.200 baud maar het lijkt er op dat de Electron met z’n trage geheugentoegang dat niet gaat halen. Tevens is het vrije geheugen van de Electron redelijk beperkt als je nog een WiFi driver en een (beperkt) aantal commando’s toevoegt aan de gereserveerde geheugenruimte. Daarom is wat extra RAM en ROM ook wel wenselijk. Het zal een hele uitdaging worden om dit voor elkaar te krijgen…..