Een nieuw project, dus ook een nieuwe blog 🙂 In deze blog zal ik beschrijven hoe het Econet project voor de Acorn Electron vordert. In de eerste aflevering beschrijf ik het ontstaan van het project en de eerste stappen om tot de print te komen.

Tijdens de afgelopen ROX Experience 2022 vroegen Henri Derksen en Bas Verhoeven mij of ik mee wilde werken aan een Econet interface voor de Acorn Electron. Er is namelijk nooit een goed verkrijgbare versie van zo’n interface beschikbaar geweest. Er zijn namelijk wel projecten in het verleden geweest om Econet in de Electron te krijgen, zoals:

Barson Econet interface
Dit is het meest bekende project, hoewel hier waarschijnlijk nooit iemand van gehoord heeft, laat staan zo’n print heeft weten te bemachtigen. Het gaat om een print die in de Plus1 gemonteerd moet worden. Op zich een aardig idee, mits je daar niet al een AP6 (ROM/RAM uitbreiding) hebt zitten.

Barson Computers Econet interface voor de Acorn Electron

ADF10 module
Dit zijn modules die je terug vindt in een BBC Master, en naar ik begrepen heb ook in een Archimedes. Deze modules zijn op zich nog wel goed verkrijgbaar maar dan hebben we nog steeds een extra print nodig om de koppeling tussen de Electron (al dan niet met Plus1) en deze module te voorzien. Het liefst met wat ROM zodat de NFS ROM er gelijk op geplaatst kan worden.

ADF10 module voor BBC Master of Archimedes

Econet from scratch
Dit is een project van Phillip Pearson waarbij hij een geheel nieuwe opzet maakt om Econet te verkrijgen. Dit is een print op basis van een microcontroller en CPLD. Het is mij op het moment van schrijven niet echt duidelijk wat de status van dit project is.

Econet from scratch

Home made Econet interface by IanB
Dit lijkt nog het meeste op wat we zouden willen hebben als startpunt. Een Econet module die in een cartridge slot van de Plus1 geplaatst wordt. Het printje schijnt naar eigen zeggen te werken maar helaas is er geen schema of layout ontwerp van beschikbaar.

Home made Econet board by IanB

EENT: Electron EcoNet Twee

Er zit dus niets anders op dan ook in ons project van scratch af aan te starten. Als uitgangspunt heb ik het schema van de BBC genomen, met hier en daar een vleugje Barson en een snufje WiFi print. Niet dat je daar iets van terug ziet, het zit meer in het gebruik van de componenten. Ik heb geprobeerd om geen SMD componenten te gebruiken en dat is gelukt. Daardoor kan iedereen die een beetje kan solderen later zo’n printje in elkaar zetten. Maar zover zijn we nog lang niet.

Stap 1: het schema

Om te beginnen heb ik het schema getekend. Dit is uiteraard weer gedaan in mijn favoriete applicatie KiCad. Enkele componenten, zoals de 68B54 en de 75159 zijn niet in de bibliotheken aanwezig, maar dat is geen probleem. Die ontwerpen we dan gewoon zelf:

Klik op de afbeelding om de PDF versie te downloaden/openen.


Gezien de wereldwijde tekorten aan CPLD’s (en het feit dat deze componenten smd zijn) maak ik gebruik van een GAL voor de decoderingslogica. Niet dat deze nog volop verkrijgbaar zijn in de reguliere electronica winkels, maar Ali heeft er nog genoeg. Op deze manier hergebruiken we ook weer oude componenten waardoor onze interface straks ook nog milieuvriendelijk en groen is. Ook de 68B54 is nog wel redelijk verkrijgbaar via Ali of andere retro-kanalen.

Voor de ROM gebruik ik een 28F010, enerzijds een beetje overkill aan opslagcapaciteit maar anderzijds zijn deze ook goed verkrijgbaar, sterker nog, ik heb er voorlopig ruim voldoende van in mijn voorraadbakje. Dit is een 32 pins PLCC behuizing en neem dus een beperkte hoeveelheid plaats in op de print. De ROM kan straks plaats bieden aan drie sideway ROMS, namelijk aan bank 13 (met hoge prioriteit, hetgeen goed van toepassing is bij het afhandelen van de NMI’s) en dan de standaard banken 0/1 of 2/3 (al naar gelang in welk slot de print geplaatst is). Het is mogelijk om ROM13 uit te schakelen als de Electron al een andere uitbreiding heeft waar deze ROM op zit, zoals een AP5 of AP6.

Het netwerkgedeelte is 1-op-1 overgenomen van de BBC, daarom verwacht ik in dat deel van de schakeling eigenlijk geen problemen.

Stap 2: het printontwerp

Over het printontwerp valt eigenlijk weinig te zeggen, behalve dat het printje kwa grootte ongeveer net zo klein is als de Electron WiFi print. En ook hier betreft het weer een vier-laags print. Dat geeft wat meer ruimte om de voedingen naar de diverse ic’s makkelijk aan te brengen. Zowat 99% van de verbindingen is op de buitenste twee lagen aangebracht.

De status van het project

De gerber-files zijn opgestuurd naar JLCPCB om de printen te maken. Deze zijn inmiddels vervaardigd en ik wacht op de levering. Als ze binnenkomen kan ik eens gaan testen of de ROM en de 68B45 aangesproken kunnen worden. Als die twee zaken goed werken dan kan de gehele print verder gebouwd worden en kunnen de eerste echte stapjes richting Econet op de Electron gezet worden.

Wordt vervolgd…..

…. met de vriendelijke groeten van Roland

Links:

Stardot topic over dit project

https://stardot.org.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=24785&p=360603

ADF10 Econet module for Master & Archimedes

https://stardot.org.uk/forums/viewtopic.php?f=8&t=24307

Barson computers Electron Econet interface (schema en printplaat)

https://stardot.org.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=19757

Acorn Electron Econet interface by IanB

https://stardot.org.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=7769&p=329692

Econet from scratch project

https://github.com/google/myelin-acorn-electron-hardware/tree/main/econet_from_scratch