De printjes zijn binnengekomen. Ze zien er heel goed uit. Snel begin ik met het solderen van de componenten. Het valt nog niet mee om die kleine pootjes stuk voor stuk aan hun eilandje vast te maken. Zelfs bij de relatief grote poten van het register IC en het RAM geheugen plakken er vaak genoeg twee of drie poten aan elkaar. Bij de veel kleinere CPLD is het nog erger…. Maar uiteindelijk lukt het me dan toch om deze drie IC’s zodanig vast te solderen dat ze contact maken en geen kortsluitingen hebben. Tijd om de CPLD te programmeren en te zien of het RAM geheugen aangesproken kan worden….

Helaas loopt dit uit op een grote teleurstelling. De programmer ziet de CPLD niet en kan deze dus niet programmeren. De grote vraag is nu of de CPLD toch iets te warm geworden is tijdens het herstellen van mijn soldeer knoeiwerk of dat er iets anders aan de hand is.

Ik vind niet direct de oorzaak en ik plaats een bericht op StarDot. Al vrij snel krijg ik de reactie dat de pen bezetting van de SMD uitvoering van de CPLD anders is dan de uitvoering in de grote behuizing (PG44). Oei, daar ben ik dus de fout in gegaan. Bij de Atom gebruikte ik deze laatste uitvoering maar omdat die niet meer leverbaar is en ook veel te groot heb ik hier voor de SMD uitvoering gekozen maar dus geen rekening gehouden met de fysieke footprint van het IC.

Ik heb geprobeerd om dit met draadjes te herstellen maar dat is nooit goed gekomen. Uiteindelijk heb ik mijn verlies genomen en het printontwerp aangepast. En aangezien mijn soldeerkunsten ook maar matig zijn, laat ik mijn Chinese vriendin ook maar de SMD componenten erop solderen. Uiteindelijk moet je ze toch kopen en het plaatsen kost relatief weinig geld. Daarvoor kan je zelf geen onderdelen verknoeien.

ZIjn de gele printen dan helemaal voor niets gemaakt? Nee, dat niet. Met behulp van een 74LS139 decoder heb ik wel mijn geheugentoegang en de toegang tot de UART kunnen testen zodat ik wel zeker weet dat deze onderdelen goed werken. Dat bleek gelukkig het geval te zijn.

Nieuwe printen besteld …. en nu weer wachten …..